Det nya 5G

5G eller 5:e generationens mobilnät är ett genomgripande nätverk som stödjer ett vardagligt datoranvändande och användaren kan här vara uppkopplad till flera trådlösa tekniker samtidigt och välxa melland dessa. Med 5G räknar man med att konceptet kan utvecklas vidare med flera paralella dataöverföringsvägar.

5G kommer troligtvis inte att lanseras före år 2020. När det gäller utvecklingen håller vissa företag så klart på för fullt, men en ny teknik av det här slaget har många olika aktörer och ett ensamt bolag kan omöjligt stå för utvecklingen. Telekomsektorerna måste enas om standader och frekvensområden och så vidare. Sedan måste även mobiltillverkarna tillverkar enheter som är anpassade för 5G.

5G-nätet utvecklas inte bara för att konsumenterna ska kunna se på streamad video i hög upplösning. Det kommer inte bara att handla om högre hastighet, utan nätet utvecklas för att även kunna användas av en mängd olika användare. Förr har det varit konsumenterna som drivit på mycket av utvecklingen, men nu kommer även krav från industrin. Om du ska ha en självkörande bil så är inte hastigheten i nätet det viktiga, utan fördröjningen i överföringen. Nätet måste vara smart nog att kunna skilja på en bil och en mobiltelefon.

Historiskt sett kan man konstatera att kraven från spelindustrin har varit näst intill helt avgörande för att de många simuleringsvertygen som idag används i till exempel läkarutbildningar och försvarsindustrin har kunnat produceras. När vi får tillgång till 5G så kommer regelboken troligtvis att skrivas om ännu en gång. Framförallt kommer det att ge en enorm möjlighet att överföra exceptionella videoströmmar i hög hastighet och detta kommer garanterat att påverka hur vi använder video i arbetet.

Ericsson har nu meddelat att de kommer att samarbeta med det kinesiska företaget China Unicom för att få fram bland annat 5G, molntjänster och Sakernas Internet (Internet of Things). Med 5G kommer många murar att rivas och det återstår att se hur revolutionerande 5G faktiskt kommer att bli. Men vi får hålla oss till tåls några år till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *