Förbättra inomhusklimatet i din lokal

Om du driver en verksamhet som sysslar med försäljning eller tillverkning har du säkert märkt att inomhusklimatet inte är det bästa. Det gäller i många fall även om du bara hyr ett kontor – det är svårt att få till bra ventilation, hyfsade ljudnivåer och bekväma golv.

Du kan dock relativt enkelt och billigt åtgärda de eventuella problem som finns i lokalen. Genom att själv köpa in de material som krävs och sedan hyra billiga hantverkare – eller själv renovera om du eller någon bekant är händig – sparar du in åtskilliga tusenlappar.

Buller och höga ljudnivåer stör

Att ha för dåligt bullerskydd är inte bara jobbigt för öronen utan kan också vara hälsovådligt.

Höga ljudnivåer ökar stressen redan efter kort tid och detta kan på sikt leda till försämrad allmänhälsa, hjärt- och kärlsjukdomar samt psykiska åkommor som utmattningssyndrom och depression. Dessutom kan långvariga problem också leda till tinnitus – en livslång åkomma som kännetecknas av ständiga pip eller brusljud i öronen.

Att sänka ljudnivåerna är tack och lov lätt och ofta kommer du också billigt undan.

Ett av de billigare och bekvämare alternativen är så kallad akustikputs. Akustikputs består av takplattor som är speciellt tillverkade för att absorbera en mängd sorters ljud som klang och buller, vilket gör det till ett perfekt alternativ i en verkstad eller större lokaler där det gärna ekar.

Fördelen med akustikputs är att det inte blir några synliga skarvar i taket, så du behöver inte ge avkall på design när du förbättrar ljudnivån. Akustikputs kan också installeras på väggar för en ännu bättre ljudisolerande effekt.

Viktigt med bekväma golv

Om du eller dina anställda går och står mycket ökar risken rejält för förslitningsskador i fötter och leder. Du kan lätt åtgärda detta genom att lägga in absorberande gummimattor.

Gummimattor fungerar ungefär som inläggssulor i skorna – de motverkar stötar och låter fötterna ha kvar sin naturliga och neutrala position oavsett om du bär på någonting tungt eller håller ett högt tempo.

Precis som akustikputs fungerar gummimattor också ljuddämpande genom att minska återklang och dova ljud. En kombination av dessa hjälpmedel bidrar därför till en mycket tyst och trevlig lokal.

Glöm inte att hålla luften ren

Under en arbetsdag andas vi in åtskilliga liter luft. Även förhållandevis små luftföroreningar kan därför göra stor skada på lungorna under lång sikt så det är viktigt att se till att luften hålls ren.

Det vanligaste alternativet är att installera bra luftkonditionering som får inomhusluften att cirkulera under dagens gång. Du kan också använda dig av en luftfuktare som ser till att luften har rätt fuktighet – en fuktigare inomhusluft fångar upp damm och andra småpartiklar som sedan kan filtreras bort med en bra luftrenare.

Genom att kombinera luftrenare, luftkonditionering och luftfuktare ser du till att inomhusluften ständigt är optimal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *