Gammal kinesisk sedel återfunnen i en antik skulptur

En asiatisk konstspecialist på ett australiensiskt auktionshus snubblade nyligen över en överraskande upptäckt samtidigt som denne inspekterade en buddhistisk träskulptur från 1400-talets Kina. Undangömt i en hålighet i artefakten fanns en skrynklig bit pergament som visade sig vara en sällsynt Mingdynastin (1368-1644) sedel- en av de tidigaste exemplen på tryckt valuta i Kina.

Träbysten, känd för sina fint snidade ansiktsdrag, tros vara en arhat (på kinesiska kallat aluohan ofta förkortat till bara Luohan). De auktionsförrättare tror skulpturen föregår sedeln och har listat artefakten som daterar till Jin eller Yuan dynastier (1300-1400-talet). Specialister på auktionshuset tror att en patron kan ha placerat sedeln i skulpturen vid idrifttagning reparationer uppskattningsvis 40-50 år efter det att den gjordes.

”Det var ett spännande ögonblick”, säger Ray Tregaskis, chef för asiatisk konst på Sydney-baserade Mossgreen auktionshus och konstgalleri, som upptäckte sedeln. ”Även om det inte hör till ovanligtheten att halvädelstenar eller rullar lämnas inom basen eller på baksidan av en skulptur, är upptäckten av denna sällsynta Mingdynastin sedel en spännande och viktig del, just för att den verifierar datumet av skulpturen.” Hitta mer intressant affärsnyheter på e-markedsforing.no.

Sedeln är stämplad med tre officiella röda tätningar och är daterad 1370, under regeringstiden av Hongwu kejsaren (r.1368-98). ”. Yi Guan” Den bär också inskrifterna ”Da Ming Tong Xing Bao Chao” och Förutom att vara ”godkänd finansdepartementet” räkningen försett med en officiell varning till blivande bedragare: ”Denna sedel har samma funktion som mynt. De som använder förfalskade sedlar ska halshuggas; den visselblåsare kommer att belönas med 250 Liang silver plus alla tillhörigheter hos den kriminelle. Det tredje året i Hongwu period. ”

”Det är typiskt att hitta material som mantra rullar, reliker, korn, rökelse och halvädelstenar som har placerats inuti förgylld brons skulpturer av en munk eller lama”, säger Mossgreen’s asiatiske konstspecialist Luke Guan. ”Men vi har aldrig hört talas om att någon har hittat pengar i en träskulptur förut.” (CNN)

Enligt Guan, var bysten sannolikt en del av en serie skulpturer, var som helst från 16 till 500-vanligtvis förvaras inuti buddhistiska tempel. Både träbyst och sedeln beror som ska auktioneras senare i år som en del av en stor samling av asiatisk konst som tillhör australiska affärsmannen Raphy Star, som uppges ha förvärvat skulpturen från en antikhandlare på 1990-talet.

”Det är ett fantastiskt stycke historia som har en hel del mystik som omger den,” sade Mossgreen’s taleskvinna Nicole Kenning. ”Säljaren hade ingen aning om att sedeln var där. Det är mycket spännande, vår chef för asiatisk konst har varit här i 40 år och har aldrig upptäckt något liknande förut. ”(Express)

Skulpturen och sedel kommer att ställas ut i Melbourne 21-23 oktober, i London 3-6 november och i Hong Kong 24-27 november innan den går till auktion i Sydney i december.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *