Googles smarta kontaktlinser

Handleder, fötter, öron, på bröstet. Nya gadgets invaderar varje del av våra kroppar och vi kan vänta oss mer, våra ögon är nästa grej. Google Glas och resten av smartglas gänget har redan försökt att ansluta våra ögon, men det är den smarta kontaktlinsen som verkligen skulle kunna göra få oss att känna som om vi klivit in i en science fiction-värld. Om du vill prova först för att se hur linser känns som du kan köpa dem från party24.se.

Vi kan fortfarande vara i det tidiga stadiet av denna bärbara kategori, men det är verkligen på väg framåt och några av de största namnen inom Tech tänker redan på sätt att ansluta ögat.
Från de projekt som är bara några år bort från att bli den verkliga produkten till besynnerliga framtidskoncept, kan det här vara den mest spännande varianten av smarta linser vi har sett hittills. Dock ett av problemen med ”att bära dem”? Alla vet att du bär självaste produkten.

Sitter det på handleden, spårar det din puls eller takt. När det sitter i dina glasögon, kanske produkten bedömer dig och hur du sprang, kanske börjar produkten berätta om din träning. Möjligheterna är oändliga och användningsområdena kommer troligtvis bara att öka för denna typ av pryl.

Glukosdetekterings kontaktlins

Det förvånar ingen att Googles beslut att smarta till våra ögon har nått ut till de flesta rubriker. Ur bolagets Google X spin-off lab (som nu kallas Verily), är dessa smarta linser som använder miniatyrsensorer och en radioantenn tunnare än ett mänskligt hårstrå till för att spåra en bärares blodsockernivåer. Detta skulle göra det särskilt användbart för diabetiker att låta dem använda en app på deras smartphone för att övervaka glukosnivåer i realtid. Google gjorde en överenskommelse med medicin företaget Novartis i juli 2014. Tester på människor väntas ske i år.

Bakom linsen

Ja, Google vill inte bara sätta en lins på självaste ögat, de vill gå ett steg längre och injicera teknologin direkt in i ögongloben.

Patentet för den elektroniska linsen från 2014 beskriver ”en elektronisk lins som kan styras för att kontrollera den totala optiska effekten av enheten.”

Det är utformat för att förbättra dålig syn men även lyckas hitta utrymme för att inkludera förvaring, sensorer, ett batteri och radiokomponenter. Det interna batteriet kommer att dra ström från vad patentet hänvisar till som en ”energiskörd antenn”. Vi vet, det låter obehagligt och kommer säkerligen inte sluta väl.

Googles soldrivna kontaktlins

Vi har inte ens sett glukoslinserna ännu, men Google har redan siktet inställt på framtiden efter att ett patent framkommit som vittnar om att det skulle kunna använda solceller för att köras på externa ljuskällor.

Den smarta kontaktlinsen skulle användas för att spåra bärarens temperatur- eller blodalkoholnivåer, samt allergener i luften och bearbetning av visuella bilder, såsom prislappar. Den är utformad för att sedan skicka information till en annan enhet, t.ex. en smartphone. När det gäller laddning, kan solceller och en fotodetektor vända ljus från omgivande solljus, glödlampor och även kamerablixtar i energi för att åtminstone delvis driva elektroniken i linsen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *