Mindre EU bidrag till Sverige när Brexit genomföras

”Många bra projekt i Sverige kan gå förlorade”

Sverige och många andra rika europeiska länder måste räkna med kraftigt minskade stöd till olika EU-projekt, när britterna, lämnar nu facket, enligt Sveriges EU-ambassadör.

”Det är det enda sättet”

Det är det enda sättet vi kan hålla nere avgiften. Detta innebär att finansieringen av många bra projekt kan gå förlorade om ett antal år. Det är en realitet. Det finns inget folkligt stöd i Storbritannien att betala mer till EU och sedan bland annat till följd att vi får mindre pengar tillbaka. Vi har inte råd, säger Sveriges EU-ambassadör Lars Danielsson.

Storbritannien idag, den tredje största bidragsgivaren till EU med 18 miljarder € årligen. Detta är lika med omkring 180 miljarder kronor. När pengarna försvinner, måste EU antingen höja taxorna för medlemsländerna eller minska utgifterna. Den svenska linjen är att avgifterna inte kan vara högre än i dag.

Hela 40 procent av EU totala budget går till den gemensamma jordbrukspolitiken. Många av guiderna har fått hård kritik under åren. Men svenska bönder kan naturligtvis pengar härifrån. ”Förra året, till exempel, 2,2 miljarder för landsbygdsutveckling och i framtiden, inte bönderna räkna med så mycket stöd”, säger Lars Danielsson.

Förra året, Sverige cirka 40 miljarder svenska kronor till EU-budgeten och fick tillbaka 14. När den brittiska vänster facket kommer därför utgifterna fortfarande vara mycket samma, men vi kommer att få tillbaka mindre. Det finns liksom inga pengar kan regna från himlen som kan kompensera de brittiska bidrag. Det kan göras genom att justera våra utgifter till något lägre inkomstnivå ”, säger EU-ambassadör Lars Danielsson.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *