Storytel köper Norstedts

Ljudbokstjänsten Storytel köper nu Norstedts för 152 miljoner kronor. Tillträdelsedag planeras till den 1 juli 2016.

 

Detta är den allra största förändring som har skett på svensk bokmarknad någonsin. Det anrika förlaget Norstedts har köpts av Storytel, som även kallar sig själva för Spotify för böcker. Storytel grundades 2005 och specialiserar sig på att göra ljudböcker. Storytel finns idag i sex länder; Sverige, Danmark, Norge, Finland, Holland och Polen. Köpet av Norstedts gör att de omedelbart kan säkerställa att alla de böcker som görs på Norstedts också blir ljudböcker.

 

Norstedts grundades 1823 och är Sveriges äldsta förlag. Norstedts har en lång lista kända författere, bland annat David Lagercrantz, Agneta Pleijel och Jonas Gardell. Under 2015 omsatte Norstedts förlagsgrupp 435 miljoner kronor och gjorde en vinst på 37 miljoner kronor. Med runt 100 anställda uppgick bolagets egna kapital till 71 miljoner kronor vid tiden av köpet. Genom förvärvet följer även Norstedts dotterbolag med i flytten, så som Böckernas Klubb, Norstedts Kartor, Kartcentrum i Stockholm och Gammafon Barnmedia.

 

Norstedts förlag har länge kämpat i motvind. 2014 gjorde förlaget en förlust på 32 miljoner kronor. Samma höst fick man låta var femte anställd gå. 2015 lyckades man dock vända siffrorna och företaget lades då ut till försäljning.

 

Det tog inte många timmar efter köpet hade publicerats som oro uppvisades inom branschen. De allra flesta av branchens aktörer är positiva till förvärvet, men det finns även orosmoln, bland annat att konkurrensen nu kommer att bli snedvriden och att maktkoncentrationen kommer att öka ytterligare. Det mest positiva är dock att alla böcker kan komma ut i flera och annorlunda format. Det kanske är precis detta som är meningen – gammalt möter nytt och leder till ett helt fantastiskt resultat och nyskapande. Kanske är detta en symbolisk jätteskräll och en tydlig fingervisning om vad framtiden kommer att ge oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *