Tre tecken på att du stressar för mycket

Att företagande är stressigt är knappast en nyhet. Det är mycket som ska göras på daglig basis – fakturor ska skrivas, transaktioner bokföras, produkter beställas och klienter kontaktas. Du är säkert van vid all fart och fläkt, men vad händer när stressen blir för mycket?

Stress och utbrändhet är allvarliga problem som orsakar dig enorma besvär – och som företagare är du extra utsatt för överambitionens skadeverkningar.

Det finns flera tecken på att du stressar för mycket. Vi ska nu gå igenom tre av dem och ta reda på hur du bäst hanterar stress och undviker utbrändhet.

Du sover sämre

Ett av de allra tidigaste varningstecknen är att du sover sämre. Sömnsvårigheter kan yttra sig på ett flertal sätt: insomningsproblem, för tidigt uppvaknande, att du vaknar flera gånger under natten samt en känsla av trötthet som inte förbättras när du sover.

Anledningen till att vi sover sämre när vi är stressade har med oro och spändhet att göra.

När du har mycket att göra på jobbet och har svårt att slappna av leder det till spända muskler och skenande tankar. Det gäller framförallt företagare som bär mycket ansvar på sina skuldror och ofta tar med sig arbetet hem.

Lösningen – försök att släppa taget om jobbtankarna under kväll och natt. Samla upp funderingar och orostankar i ett anteckningsblock och handskas med dessa morgonen efter istället.

Din kropp värker

Att ständigt vara på språng och bolla idéer kan orsaka spänningsvärk. Värken sitter oftast i huvud, nacke och axlar och kan sätta käppar i hjulet för den mest härdade entreprenör.

Tänk på din hållning när du sitter vid skrivbordet. Mycket av spänningsvärken beror nämligen på felbelastning av rygg och nacke. Du kan snabbt se stora förbättringar bara genom att skaffa en ergonomisk skrivbordsstol eller genom att emellanåt stå upp vid datorn.

Om du har möjlighet kan regelbunden massage också mjuka upp spända muskler och få dig att slappna av såväl kroppsligt som själsligt.

Ett annat vanligt besvär är åderbråck. De leder ofta till svullnadskänsla och värk i benen och om du sitter eller står mycket kan dina åderbråck förvärras under arbetsdagen. Du kan enkelt behandla besvären genom att använda kompressionsstrumpor eller tillskott som stärker blodådrorna.

Du tappar hår

Håravfall är ett vanligt förekommande besvär. Trots att håravfall oftast är ofarligt brukar det kännas jobbigt när håret faller av i stora tussar.

Stress är den ledande orsaken till oförklarligt håravfall. När vi stressar utsöndras hormoner som får hårsäckarna att gå i dvala och hårbotten att släppa ifrån sig fler strån än vanligt. Du kan snabbt förlora upp till hälften av dina hårstrån vilket totalt kan krossa ditt självförtroende.

För att få bukt med stressrelaterat håravfall kan du äta kosttillskott för hälsosammare hår. Dessa innehåller extra mycket näring som håret behöver och kan sakta ner eller bota håravfallet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *