Vad händer i Sverige efter Brexit-segern?

Storbritannien har varit den del av EU i 43 år, men nu är den tiden över. Storbritannien valde nu ett utträde ur EU. Storbritannien är övertygade om att de kommer att kunna skapa väldigt bra handelsavtal med resten av Europa, men ska eller bör vi gå med på detta?

Regeringen i Sverige vill inte ge Storbritannien fri tillgång till den inre marknaden och övriga förmåner som EU-medlemskap för med sig. Tyskland har slagit fast att britterna inte kan räkna med att få tillhöra den inre marknaden. Man ska inte kunna äta kakan och samtidigt ha den kvar.

Vänsterpartiet och regeringen är inte överrens, vilket inte är överranskande. Jonas Sjöstedt vill att Sverige omförhandlar medlemsvillkoren, men stadsministerna håller inte alls med. Jonas tycker att Brexit-resultatet ändrar förutsättningar för hela det europeiska samarbetet och tycker att kravet på en omförhandling är viktigt. Stefan Löfven reagerar starkt på detta. Om alla 27 länder som nu är kvar i EU skulle börja omförhandla sina villkor så skulle det innebära 5-10 år av oro och instabilitet. Det är oacceptabelt.

Det väntar nu hårda diskussioner inom EU om hur britterna ska behandlas efter utträdet. Många länder tycker detsamma som Löfven, att det måste märkas om man inte är med. Om man har valt att lämna, så har man valt att lämna. Storbritannien måste nu klargöra vad de önskar ha för relation med EU.

USA-börsen föll kraftigt efter Brexit-beskedet och detsamma kan förväntas när det gäller Stockholmsbörsen på måndag morgon. Rådet som småsparare får är dock att ha is i magen och inte överreagera.

De svenska bankerna är inte så väldigt exponerade mot den brittiska marknaden och har även haft tid på sig att vidta åtgärder. Det finansiella systemet i Sverige är starkt och det finns ingen av bankerna som kommer att stå eller falla på grund av vad som händer i Storbritannien. Alla världens ledare är besvikna och vi kommer troligtvis känna en del oro på marknaden efter det som har händ. Sverige kommer dock att klara sig. Frågan är om Storbritannien gör det?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *