Säkerhetsrisker för småföretag vad gäller e-handel

För de flesta IT-administratörer är säkerheten en av de viktigaste uppgifterna, samtidigt som det är en ständig utmaning. Tidigare räckte det med att man satte upp en brandvägg och installerade ett antivirusprogram och man var skyddad, men idag krävs det ett antal sammankopplade lösningar för att skydda sig mot de ständiga hoten.

Länge ansåg många att smartphones inte lämpade sig för e-handel, antingen för att skärmen var för liten, uppkopplingshastigheten var för låg eller just för att säkerheten upplevdes som dålig. Många har ändrat sig på senare tid och e-handeln via smartphones skjuter i höjden.

Idag finns det en del symboler man kan leta efter på en sida, till exempel ”Trygg E-handel”, för att vara säker på att sidan man ska handla på är säker och certifierad. ”Trygg E-handel” är en symbol för trygghet och uppmuntrar de som handlar på nätet att göra aktiva val och tänka efter före sitt köp och att agera om något skulle gå fel. Det finns idag tusentals e-butiker i Sverige och de flesta är seriösa, men inte alla. Certifieringen finns för att du ska känna dig trygg att lämna dina kontouppgifter. För att bli ceriferad handlare måste du uppfylla vissa krav.

Vad gäller andra säkerhetsrisker så är virus och intrång ett av de stora hoten. För att säkerheten verkligen ska vara täckande, måste alla säkerhetsverktyg fungara hela tiden. Har man en övervakningslösning så kommer denna att upptäcka signaler som bryter mönster, ökad trafik, full minnesaktivitet eller avvikande e-posttrafik. Du kommer att få ett meddelande om något av detta inträffar. Övervakningslösningarna bevakar hela tiden prestandan och funktionerna för alla komponeneter i din IT-infrastruktur, så som maskinvara, programvara och dataflöden. Du kan på detta sätt få full koll på den totala säkerheten enkelt och i realtid.

Är du småföretagare kan det vara bra att få stämpeln ”Trygg E-handel” för att göra det helt klart för kunden att de kan handla tryggt hos dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *