Bensinpriset höjs ännu en gång

 

Lagom till att man ska ut och åka till midsommar, så höjs priset på bensin med 15 öre per liter. Riktpriset är nu 13,62 kronor för en liter 95-oktanig bensin på bemannade stationer. Priset på diesel höjs med 10 öre till 13.08 kronor per liter. Etanolen är dock oförändrad på 11,71 kronor per liter.

Detta kan kanske komma lite som en chock, men även en ny skattechock av detta slag befaras för bilister inom en snar framtid. De närmsta åren kommer att medföra ordentligt höjda kostnader för bilisterna och för sammhället i stort.

Det var efter slutbetänkandet från miljömålsberedningen som visar på att det kommer att bli en otrolig ökning. Enligt branschorganisationen Bil Sweden kan bensinpriset komma att höjas till hela 20 kronor per liter om betänkandet blir verklighet. De stödjer sig på en analys som Konjunkturinstitutet gjort som underlag för utredningen.

Tyvärr kommer detta än en gång att slå hårt mot personer som bor på landsbygden eller företag som för en eller annan anledning behöver köra längs vägarna. Man kan dock inte säga med exakthet hur mycket höjningen kommer att bli eftersom man inte vet den exakta skattenivån än.

Partierna i Sverige har ingått i ett samförstånd om att Sverige ska ha ett netto nollutsläpp av klimatpåverkande utsläpp år 2045. För att nå dett mål så måste Sverge minska utsläppen när det gäller trafik med hela 70 procent fram till 2030. Biodrivmedel och kollektivtrafik vill man ska ersätta biltrafiken som vi ser idag. Inom kort kommer förhoppningsvis alla att köra elbilar eller vätgasbilar.

Många är dock oroade över vad detta förslag kommer att medföra när det gäller det svenska sammhället och många menar att höjda bensinpriser kommer att hämma rörligheten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *