Betydelsen av sociala medier för eCommerce

Sveriges regering har föreslagit en ny lag som gör det olagligt för online butiker att sälja alkohol till svenska konsumenter. De nya reglerna är tänkta att träda i kraft den 1 januari 2018. Lagen är mest sannolikt att gå emot EU-förordningar och EU har minskat sådana förslag innan. Ändå kan det vara dåliga nyheter för vissa vin säljare.

Webbplatsen Ecomony.com bröt nyheten, förklarar regeringen har planer på att uppnå förbudet mot online-försäljning av alkohol genom att ansvaret att faktiskt flytta varorna på köparen, som senare också måste betala alkoholskatt på de importerade produkterna. Med andra ord, om lagen går, kommer det att bli praktiskt taget olagligt för svenskar att köpa alkohol på nätet från ett annat EU-land.

Med den nya lagen i kraft, kunder måste ordna transporten av deras alkoholvaror med en tredje part och även betala alkoholskatt, som numera betalas till staten av säljaren.

Det kommer att bli svårt att passera lagen.

Regeringen planerar inte välkomnas av alla institutioner i Sverige. Den svenska folkhälsa verket till exempel inte tänka ett förbud mot online försäljning av alkohol kommer att vara till nytta för folkhälsan i landet. Byrån och andra institutioner tycker också att det är svårt att passera den föreslagna lagen, eftersom det antagligen skulle gå mot gällande EU-regler. EU vill ha en fri rörlighet för varor och förbud mot online-försäljning av alkohol inte överensstämmer med detta.

Populära e-handel plattformar som Amazon och Ebay, även tillgänglig i Sverige, är mycket populära. Både (och många fler) tillhandahålla alkoholprodukter, lämnar många undrar hur regeringen planerar att genomföra ett sådant system.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *