Kan Sverige bli den första kontantlösa ekonomin?

Fjorton tusen år sedan, Sverige fortfarande täckt av ett tjockt istäcke. När isen drog sig tillbaka, människor flyttade in. Det är inte känt när och hur Sveriges rike föddes. Vem kunde ha trott det fattigt land i utkanten av Europa skulle vara ett av världens rikaste land? I mitten av 1850-talet var Sverige ett fattigt land. 120 år senare, Sverige uppnått på avundsvärd levnadsstandard. Idag finns det en iögonfallande brist på kontanter på Sveriges gator.

Århundraden efter att bli det första europeiska landet att införa sedlar, Sverige kan snart bli den första att bli av med dem. Svenska bussar, till exempel, inte har accepterat pengar för år, återförsäljare har rätt att vägra kontantbetalningar och även hemlösa gatuförsäljare tar kort tack vare nya digitala betalningssystem. Men skulle Sverige bli det första kontantlösa samhället i världen?

Varför använder papper när du kan använda plast?

Siffrorna talar för sig själva. Cirkulation av den svenska kronan har minskat snabbt på bara sex år, från över 106 miljarder kronor till mindre än 80 miljarder kronor år 2015. Enligt Sveriges centralbank, Riksbanken, har kort blivit den viktigaste formen av betalning, och endast cirka 20% av detaljhandeln betalningar i 2014 gjordes i kontanter, ned från 39% år 2010. Detta är fortfarande långt under den europeiska detaljhandelsmarknaden som helhet, där kontantbetalningar stod för 71% av alla transaktioner förra året.

Ställa en global standard

Idag är Sverige den mest kontantlösa samhället på planeten: mer än 95% av transaktioner är digitala. Mobila betalningar är snabb och bekväm. Det finns olika mobil betalning handelsföretag i bruk. Betalning kan göras i stormarknader genom att skanna QR-kod på ett objekt via Seamless appen eller med WyWallet, den programvara som skapats gemensamt av landets största mobiloperatörer. Sverige idag har ett mångsidigt, mycket konkurrenskraftig och framgångsrik ekonomi.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *