Succén med mobilbetalning

Mobilbetalningar har funnits en längre tid, men har tidigare varit specifikt kopplat till olika företag. Tidigare har man kunnat använda mobilbetalning till att köpa biljetter till kollektivtrafiken, för att överföra ensiffriga summor pengar till andras mobiltelefoner eller det kanske mest vanliga: ringa telefonsamtal.

Olika typer av mobilbetalning

Det finns idag olika appar som tillhandahåller olika former av mobilbetalning. Med appen Swish går det att skicka pengar direkt genom telefonen till andra privatpersoner eller företag. En av de företag som använder mobila lön är Coolkondom.se. Säkerheten går genom BankID och överföringen genomförs på några sekunder. För att använda sig av Swish behöver man inte ha tillgång till andras personers banknummer, utan allt man gör är att koppla samman sitt eget banknummer med sitt mobiltelefonnummer. Därefter kan folk skicka pengar till en genom att bara ha ens mobilnummer. Detta kan vara praktiskt i situationer där man behöver låna eller ge pengar till någon annan och inte har tillgång till varken dator eller kontanter. Nackdelen är dock att det krävs både BankID och en smarttelefon, vilket inte alla har tillgång till.

En annan typ av mobilbetalning som uppkommit och spridit sig runt om i Europa och Nordamerika är SEQR. Detta är en betalningsmetod som är direkt kopplat till mobiltelefonen och gör så att man kan betala i vanliga affärer direkt i mobilen, genom att scanna in en QRkod man får i kassan på till exempel Willys eller McDonalds. Därefter slår man in en pinkod och betalningen godkänns. Detta är en metod som är smidig då den har fler – och framför allt mer vardagliga – användningsområden än Swish. Precis som med Swish går det dessutom att överföra pengar till andra personer via hens mobiltelefonnummer. Det går även att beställa saker från internet med denna metoden, och varorna registreras då i ens namn och skickas automatiskt hem till adressen man är skriven på.

Vilka appar tillgängliggör mobila betalningar?

Exempel på appar som tillgängliggör mobila betalningar är till exempel PayPal, Apple Pay, Andoid Pay, Samsung Pay, Swish och SEQR. Hur själva betalningen görs varierar lite grann: Hos vissa läggs det på mobiltelefonräkningen och hos andra sker det direkt mellan bankkonton. Det kan även ske genom att kontokort debiteras

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *