Tips för isolering av ditt hem

Det finns många grunder till att du bör fundera på att isolera ditt hem och precis lika många sätt att faktiskt göra det på. Isolering är, precis som det låter, ett sätt på vilket du förhindrar att exempelvis ljud och värme tar sig in i eller lämnar ditt hem. Många äldre hus och lägenheter är dåligt isolerade vilket leder till problem med oväsen, kalla drag och höga elräkningar. Du kan enkelt åtgärda detta genom att själv byta ut eller lägga till olika typer av isolering som till exempel tätningslister.

Effektiv värmeisolering sänker dina kostnader

Värmeisolering är kanske det första vi tänker på när vi hör ordet isolering. Det är framförallt vintertid som vi märker av att isoleringen är dålig, då det är svårt att få upp behagliga inomhustemperaturer i hemmet. Dålig värmeisolering leder till att element och värmepumpar får arbeta på högtryck vilket ökar energiåtgången och resulterar i höga elräkningar och en torr inomhusluft, vilken i sin tur kan orsaka problem hos exempelvis astmatiker.

Det finns några olika sätt att värmeisolera på. En viktig aspekt av isoleringen är vägg- och takisolering som består av att värmeisolerande material byggs in i väggar och tak. Vanliga material för användningsområdet är mineralull, polyuretanskum och cellplast och dessa är alla bra material för isolering av stora ytor.

Tyvärr är det vanligt att man glömmer bort att isolera vid små springor där kall luft gärna vill läcka in. För detta ändamål är det bra att använda tätningslister för inomhusbruk. Dessa används ofta vid fönster men tätningslister kan med fördel värmeisolera även dörrar.

Att installera tätningslister är mycket enkelt och du behöver oftast inte ta hjälp av någon fackman. Inköpskostnaden är också låg och du ser snabbt resultat i form av lägre elräkning. Som en bonus blir inomhusklimatet också mycket behagligare och hälsosammare, så om du har problem med kalla drag eller låga inomhustemperaturer kan det vara värt att fundera på om det inte är dags att byta ut de gamla tätningslisterna.

Håll oljudet ute

Det är inte bara värmeisolering som är viktigt. Om du inte bort helt isolerat ute i skogen har du säkert grannar runtomkring eller åtminstone tidvis biltrafik. För att slippa störande ljud kan det vara en bra idé att investera i ljudisolering för hemmet. Det håller inte bara oväsen ute – du och dina familjemedlemmar kan lyssna på musik eller se på TV utan att det hörs i hela hemmet och stör andra.

Precis som vid värmeisolering finns det främst två sätt att ljudisolera hemmet: via isolerande material som är inbyggda i själva huset eller lägenheten och användningen av isolerande tätningslister i bland annat dörrar och fönster. Ta gärna en titt på expanderande tätningslister som ger extra bra ljudisolering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *